• DTC01.jpg
 • DTC02.jpg
 • DTC03.jpg
 • DTC04.jpg
 • DTC05.jpg
 • DTC06.jpg
 • DTC07.jpg
 • DTC08.jpg
 • DTC09.jpg
 • DTC10.jpg
 • DTC11.jpg

Heb je geen fietsnavigatie en wil je toch meedoen aan een gps-fietstocht. Dat kan! Volg de gps-route met je smartphone. 

Je smartphone kun je ook gebruiken om een gps-route (track) te volgen. Er bestaan daarvoor verschillende apps, zowel gratis als betaalde versies. Wij hebben de afgelopen tijd App Locus Map getest (de gratis versie). Hoewel echte fietsnavigatiesystemen natuurlijk beter ingericht zijn op de (race)fietser, is het een goed alternatief als je (nog) geen fietsnavigatie hebt.

Wat heb je nodig?

 • Smartphone (Iphone of Android)
 • Een Gmail-mailadres voor het aanmaken van een account
 • De App Locus Map
 • Offline kaarten
 • Gpx-bestand van de te rijden route
 • Een stuurhouder voor je smartphone

Waarom offline kaarten?
Om op je gebruik van je internetbundel te besparen zijn offline kaarten belangrijk. De kaarten staan dan op je smartphone zodat tijdens het fietsen geen internetverbinding nodig is. Daarnaast spaart het ook energie van je smartphone. Bij het aanmaken van een nieuw account in de App Locus Map kun je 3 gratis kaarten downloaden. Om de route van de GPS Gooi- & en Vechtstreektocht te fietsen hebben wij de kaarten van Utrecht en Noord-Holland van Asamm LoMaps gekozen.

In het kort de te nemen stappen:

 1. Download Locus Map op je smartphone. Dat kan via Google Play, Amazon of Samsung Galaxy Apps. (Zie ook: http://www.locusmap.eu/download/)
 2. Maak een account aan. Hierbij heb je een Gmail emailadres nodig.
 3. Kaart(en) downloaden. Bij de installatie wordt daar automatisch om gevraagd. Heb je dat eerst overgeslagen dan kun je in de App Locus Map links boven op de 3-streepjes tikken en dan in het menu voor ‘kaarten’ kiezen. Vervolgens kun je kiezen uit Offline-kaarten. Wij kozen voor de Asamm LoMaps kaarten Utrecht en Noord-Holland.
 4. Sla het gpx-bestand van de route die je wilt gaan rijden op in een map op je smartphone (bijvoorbeeld onder Download).
 5. Druk in de App Locus Map op de 3-streepjes kies vervolgens voor ‘Gegevens Importeren’. Kies vervolgens voor het tabblad ‘Lokaal Bestand’ en dan scroll je naar de map ‘Download’ die tik je aan en vervolgens kies je het gpx-bestand. Tik rechtsonder op ‘importeren’ en het bestand wordt als track opgenomen in ‘Mijn tracks’. Eventueel kun je direct kiezen voor het tonen op de kaart na downloaden door het vinkje aan te zetten.
 6. Nu is alles gereed en kun je de route op de fiets gaan volgen. Op je scherm zie je een blauwe lijn die je gaat volgen. Een blauwe pijl wijst de richting aan die je fietst. Het zoomniveau is verstandig om deze op 200 meter te zetten. Dan ben je ingezoomd om voldoende details te zien. Een oranje ‘zichtdriehoek’ geeft het blikveld aan die je hebt. In de onderbalk 2e icoon van links kun je dat instellen door te kiezen voor ‘weergave tonen’.  Je kunt ook kiezen voor ‘draai de kaart’, dan draait de kaart mee met de richting waarin je rijdt. Je moet zelf onderweg de kaart schuiven om de blauwe blauwe pijl te blijven zien (iets dat je bij de papieren kaart ook moet doen).

Tips:
- Letop bij natte weersomstandigheden: veel smartphones zijn niet beschermd tegen regenwater, zorg voor een waterdichte hoes.

- Het stroomverbruik is hoog als je continu je beeldscherm aan laat staan. Het is verstandig om je beeldscherm automatisch na een aantal seconden uit te laten gaan. Zet je wachtwoordbeveiliging uit. Afhankelijk van je toestelinstellingen kun je het scherm weer aanzetten door te tikken op het scherm of door kort de aan/uit knop in te drukken.
- Zet voor batterijbesparing zo min mogelijk andere Apps aan.
- Kaartlezen = vooruit lezen. Kijk niet alleen waar je nu bent, maar ook wat er de komende kilometer(s) gaat gebeuren. Als dan je scherm uit is kun je een tijdje zonder scherm doorrijden zonder steeds op de kaart te kijken.
- Zet het zoomniveau op 200 meter, dan heb je voldoende overzicht en ook voldoende details voor afslagen en straatnamen.

- De App toont op de kaart de route en je ziet door de GPS-functie waar je je op de route bevind. De App geeft geen signaal bij afslagen en fout rijden (in tegenstelling tot een fietscomputer).

Attentie:
Ga veilig op weg en zorg ervoor dat je je handen aan het stuur kunt houden. Rijd dus niet met de smartphone in je hand.

Update: 31-08-2017

Snel naar ...

facebook Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. 'Like' ons >>

Toeragenda 2019

Zondag 4 augustus **
Hel van de Heuvelrug
35-60-80-100-145-180 km  Info

Zondag 1 september *
Grebbe Tourtocht
30-50-80-110-140 km  Info

Zondag 29 september **
WNF Veluwse Herfsttocht
21-50-75-110-140 km  Info

** Gepijlde toertocht (m.u.v. 30/35 km)
* Niet-gepijlde toertocht obv GPS en/of routebeschrijving

Tochtensponsors 2019

   rijwielpaleis bilthoven gray care4bikes gray asport gr

Lid van | Samenwerking met 

website NTFU   
 website staatsbosbeheer  

Partners van DTC

website wnf 

velotours gray